Kafékvällar våren 2008

KONST ÅT ALLA

Söndag 27 januari 2008

Årets första kafékväll samlade trettiotalet kafégäster som fick lyssna till ordföranden i Sveriges Konstföreningar, förra jordbruksministern, älvsjöbon Ann-Christin Nykvist. Det var ett fängslande föredrag och i anslutning hade en utställning av en del av Godtemplargårdens och IOGT-NTO-föreningens konstverk ordnats.

ALLSÅNG TILL MAX

Söndag 24 februari 2008

Kerstin Edewald Berg, Långbrodalskörens dirigent ledde allsången. Lena Schultz hade sammanställt textbladet och några av körens medlemmar förstärkte den sjungande skaran, som uppgick till ett femtiotal.
Dagens krönikör var Elisabeth Fernström som i sin krönika angrep vanan, eller snarare ovanan, att smälla raketer och smällare som en del av nyårsfirandet.

YR I HUVET

Söndag 9 mars 2008

Trubaduren och poeten Håkan Häglund presenterade sin nya diktsamling inför en skara lyhörda åhörare. Till ackompanjemang på gitarr och ukulele framförda han sina texter som tidigare fyllda av underfundiga vardagsfilosofier, men den här gången också präglade av ett vemod som tillkommit sedan Håkan drabbades av en lindrig stroke. Utöver de egna texterna fick vi också lyssna till visor av bland andra Povel Ramel och Allan Edwall.

ÅSA LINDERBORG

Onsdag 19 mars

Författaren Åsa Linderborg, medarbetare på Aftonbladets kultursida och fil dr i historia fick i höstas sitt stora genombrott som skönlitterär författare med boken Mig äger ingen. Den handlar om hennes uppväxt med en ensamstående pappa som hon älskade men som inte alltid räckte till. Han blev vartefter svårt alkoholiserad. Boken är rörande och visar på en ovanlig förmåga att förstå och uppskatta mänskliga kvaliteter. Åsa Linderborg är därtill en engagerande talare och många ögon tårades Hon skulle ha gästat oss redan i höstas men blev då sjuk. Hennes bok är nu slutsåld och de som vill läsa boken får vänta ett par veckor innan pocketversionen utkommer.

MUSLIM, NYKTERIST, RIKSDAGSMAN

Söndag 30 mars

IOGT-NTO:s distriktsordförande Mehmet Kaplan är muslim och riksdagsledamot för Miljöpartiet och han gästade Älvsjö denna kväll. Han berättade engagerat och intressant om att vara ensam i riksdagen om att vara troende muslim och aktiv nykterist. Han är född i Turkiet men kom till Sverige med sina föräldrar som ettåring 1971. Han växte upp i Sköve och Krylbo och flyttade till Stockholm tjugoårig. Mötet med en i påtaglig mening förtryckande alkoholkultur på Tekniska Högskolan fick honom att utveckla sin aktiva nykterism och han engagerade sig i IOGT-NTO-distriktet vars ordförande han nu är. Medlem i IOGT-NTO blev han redan i Dalarna.

I Skövde och Krylbo var han invandraren – ensam som sådan. I Stockholm kom han att bli del i en större grupp som ofta diskrimineras, även om han själv aldrig blivit utsatt. Han citerade Martin Luther King som sa att det inte är fiendens ord som gör ont utan vännernas tystnad. Viktigt att tänka på i en tid då det som kallas kriget mot terrorismen tillåter att likheten inför lagen sätts åt sidan.

LOPPMARKNAD

Söndag 13 april

Denna söndag var en heldag för föreningen. Redan på morgonen samlades en skara aktivister som gjorde i ordning för loppmarknaden. Halv tolv, en halvtimme för öppnandet, köade folk utanför ingången till Godtemplargården och prick tolv störtade bortåt femtio köpsugna in. Sedan blev det lite lugnare men kl två kom ytterligare ett gäng som ville vara med på auktionen av vissa särskilt åtråvärda prylar.

Ett tack till alla som skänkte prylar att sälja, till dem som gjorde jobbet och till dem som handlade. Det blir en slant till Godtemplargården som behöver varje krona för att klara sina kostnader.

NATURENS EGET KONSTGALLERI

Söndagen den 13 april

Efter loppmarknaden presenterade Karin Schilt ett fotoprogram under rubriken Naturens eget konstgalleri. Karin förenar teknisk skicklighet som fotograf med konstnärlig intuition – skarp iakttagelseförmåga och väcker tankar när det gäller att hitta detaljer i träd och naturformationer som överraskar.

VÅRKONSERT med Långbrodalskören

Söndagen den 27 april

Fullt hus som vanligt när denna utmärkta kör, denna gång trettiofem sångare stor, framträder. Kerstin Edewald Berg och Martin Wikmark delar på ledarskapet och de framträdde också tillsammans med Håkan Larsson på tvärflöjt som salongsmusiker under kaffepausen. Kerstin spelade också tvärflöjt och Martin piano vid denna del av konserten.

SPECIALBLANDNING

Söndagen den 18 maj

hade vi vårsäsongens sista kafékväll. Olle Renström hälsade omkring 70 personer välkomna med dikten Vårsång av Alf Henrikson. Speciellt välkomnades dagens krönikör Elisabeth Fernström och Specialensemblen som överraskningsvis även bjudit in Kerstin Edewald-Berg med ett femtontal sångare från Långbrodalskören.

”Specialblandning med favoriter ur arkivet” kallade Specialensemblen sitt program. Och det var ett fint knippe låtar med omväxlande musik som före kaffepausen avslutades med allsång till ”En månskenspromenad” av Thore Ehrling. Inför detta stycke ställde Långbrodalskören upp sig framför publiken och ledde allsången.

Efter kaffepaus fick vi höra Elisabeth Fernström prata fritt ur hjärtat om radioprogrammen som hon gav både ris och ros.

Specialensemblen inledde sedan andra avdelningen med att spela ett par melodier av Uno Hurtigh som en gång startade ensemblen. Även i den andra avdelningen sjöngs allsång med hjälp av kören: ett Ernst Rolf-potpurri som slutade med ”Bättre och bättre dag för dag” som publiken också villigt stämde upp i. Som extranummer avslutades konserten med ”Radetzky-marsch”. Specialensemblen och kören avtackades med livliga applåder.

En verkligt fin avslutning på vårens offentliga programkvällar.