Kafékvällar våren 2010

SÖNDAG 23 MAJ 2010

VÅRFEST FÖR EGNA OCH GRANNFÖRENINGARS MEDLEMMAR

Säsongfinalen varje vår är en gemensam middag för egna och grannföreningars medlemmar, den här gången med ett program där huspoeten och trubaduren Håkan Häglund var sammanhållande kraft. Olle Renström läste dikt och andra texter, Karin Schilt spelade och sjöng Den blomstertid nu kommer till en ovanlig melodi och särskilt gladde det åhörarna att Yvonne Söderdahl gjorde ett av sina alltför sällsynta framträdanden som sångerska. Hon har scenisk pondus och textar med pregnans. Märta Schilt hade med tanke på att det är sextiofem år sedan andra världskriget tog slut och hundra år sedan vår förening bildades gått igenom protokoll från krigstiden och gav intressanta glimtar från den tidens möten.

SÖNDAG 9 MAJ 2010

VÅRKONSERT MED LÅNGBRODALSKÖREN

Som arrangörer har vi blivit bortskämda med publiknär Långbrodalskören ger sina konserter, och det var fullt hus också denna kväll. Kören över fyrtio sångare mötte en i det närmaste hundrahövdad, entusiastisk åhörarskara, som också fick sjunga med, bland annat i Brudkören ur Lohengrin av Richard Wagner. Operakören nästa?

Kören blir bara bättre och bättre under sina ledare Kerstin Edewald-Berg och Martin Wikmark. Första avdelningen innehöll jazzklassiker, medan andra avdelningen ägnades åt vårsånger och bröllopsdito. Kören ser också till att framföra några egenproducerade shownummer.

Fin våravslutning på kafékvällarna med andra ord.

Söndag 18 april 2010 –

Örongodis med Specialensemblen

Så samlades vi ånyo här på Godtemplargården, 12 kvinnor, 10 män och en flicka, i vårkvällen för att njuta av tonerna från Specialensemblen under rubriken ”Örongodis.”

Örongodis blev det. Med inledningsnumret, ”Epilog ur vintersaga”, blåste ensemblen bort de sista resterna av vintern, därefter blickade vi, med Beatles hjälp, tillbaka till ”Yesterday”. Våra minnen väcktes sedan i ett nostalgipotpurri bestående av så kallade Palmehavemelodier, flera av dem kände vi igen som paradnummer av Max Hansen. Därpå följde två kända Evert Taubemelodier, ”Vals i Furusund” och ”Änglamark” och innan kaffepausen eggades vi av brasilianska toner i den världskända låten ”Lambada.”

Under kaffepausen lät vi oss väl smaka av Märtas hembakta bullar till kaffe och kaka. Örongodiset fortsatte sedan i musikalens värld med toner från ”Kristina från Duvemåla” och ”Sound of music”. Kvällen avslutades sedan i vårens tecken med ett potpurri kallat ”Vårluft över stan” och till sist spreds ”Tulpaner från Amsterdam.”

Efter avtackning av vår ordförande Olle Renström, med rosor, och varma applåder från publiken, spelade ensemblen ”Tulpaner från Amsterdam” i repris, klockan var då runt 19.30.

Vi tog oss så småningom hem i vårkvällen, stärkta av ännu en konsert av hög kvalitet, och vi ser redan nu fram emot nästa konsert med Specialensemblen, någon gång i höst. Vid pennan Håkan Häglund

Söndag 28 mars 2010 med Maj-Lis Lööw

I god tid före kvällens Söndagskafé anlände Maj-Lis Lööw med en resväska fylld av talande bilder från IOGT-NTO:s internationella instituts verksamhet, där hon är ordförande, som vi ställde upp på ett bord till en utställning som vi kunde ta del av under kvällen.

Klockan 18.00 började Maj-Lis Lööw, inför drygt 20 åhörare, ett mycket intressant föredrag om IOGT:s viktiga arbete ute i världen. Hon beskrev alkoholindustrins aggressiva marknadsföring och hur man håller sig framme så fort ett land visar tillväxt, och nämnde Indien, som ett exempel på ett land i utveckling som är på väg att etablera sig som ännu ett i raden av vinländer. Hon talade också om frihandeln i Europa och Världen och dess positiva sidor, men också om arbetet med att övertyga länderna om att alkohol, precis som vapen, inte är vilken vara som helst, och innebär ett hinder för ländernas utveckling från fattigdom. Hon pekade också på faktumet att alkoholen är den tredje största dödsorsaken i världen.

Maj-Lis tog också upp positiva tecken där, bland andra, vinländer som Frankrike börjat se alkoholproblemet genom att deras ungdomar börjat ta efter vårt Nordiska sätt att supa skallen av sig. WHO har också för första gången antagit ett alkoholpolitiskt (urvattnat) program, en bra början jämfört med det tidigare ointresset av alkoholfrågan.

Maj-Lis berättade också om de viktiga barn- och ungdomsprojekt som bedrivs av IOGT-NTO:s intenationella institut i länder som Uganda, Sri Lanka, Thailand m.fl

Pengar till verksamheten får institutet bland annat från deltagandet i insamlingen för världens barn, men också genom att man kan bli ”en vän i världen”, och via autogiro regelbundet bidra med valfritt belopp, för att på så sätt stödja kampen mot alkoholmissbruk och aids, två frågor som hör ihop. Maj-Lis hade glömt att ta med sig broschyrer för detta, men lovade att sända över dem till oss till vårt nästa möte.

Därefter fikade vi och sjöng två folkrörelsesånger tillsammans: ”Var välkommen envar”, presenterad av Märta Schilt och ”Första maj, första maj”, presenterad av undertecknad.

Maj-Lis berättade att hon ofta brukade inleda sina politiska anföranden genom att recitera textraderna i Första maj, första maj varje sliten kavaj…osv., så det blev ju minst sagt ett träffande val av sång ur arbetarrörelsens sångbok.

Efter fikat följde en givande samtalsstund med Maj-Lis Lööw och mötet slutade ca19.30. Sedan åkte Maj-Lis till Mariefred, där hon bor numera, och vi andra gick hem, stärkta i vår tro på kampen för en nyktrare värld.

Refererat av Håkan Häglund

Söndag 7 mars 2010

VISOR OCH MUSIKAL

Hon kom som en vårvind från Vendels kommun i Uppland, kopplade på charmen, sjöng med klar och vacker stämma, till toner ur sin bärbara musikanläggning, och tog oss ut på en resa, in i musikalens och den finstämda visans värld, Erika Enander, en begåvad sångerska, 33 år ung och vacker. Sheila, vår medlem, hade rätt som rekommenderade oss att lyssna på Erika under ett av våra söndagskaféer, vilket blev denna kväll den 7 mars. Själv hade Sheila hört Erika Enander i Karlhoms kyrka i Uppland och trollbundits av hennes ljuva toner, precis som vi 31 stycken, 17 kvinnor och 14 män, som lyssnade ikväll.

Erika började sitt program på utannonserad tid, klockan 18.00, efter att ha anlänt 17.30 med sin bärbara lilla, moderna, musikanläggning, som hon med några enkla handgrepp packat upp och anslutit till ett av våra strömuttag, och också kopplat in sitt lilla usb-minne i, med innehåll av vackra musikarrangemang. Erika berättade för oss att hon älskade musikaler, och själv gick och lyssnade på dem alla. Hon hade också varit med och tävlat i ”Sikta mot stjärnorna” i TV, inte nått högst där, men nu i stället går ut och bjuder på sig själv och sin talang på detta vis.

Erika bjöd på sånger ur flera musikaler bland annat ”Cats” och ”Chess” och flera finstämda visor såsom Taubes ”Så länge skutan kan gå” och ”Nocturne”. Programmet tog cirka en timma med paus för kaffe i mitten. Inför varje sång ställde Erika en fråga till oss i publiken att fundera över under tiden hon sjöng, en liten musikfrågelek med andra ord.

Erika slutade med ”It´s time to go” och som ett tack för ett mycket vackert och väl genomfört musikaliskt program överlämnade vår ordförande Olle Renström en flaska Godtemplardricka, klockan var då cirka 19.35. Vi i publiken tackade med en lång, varm applåd och kände oss berikade av Erika Enander, en självsäker men också ödmjuk och trevlig ung sångerska med framtiden för sig.

Söndag 7 februari 2010

ALLSÅNGSKVÄLL

Karin Schilt och Håkan Häglund ledde allsången med hjälp av två gitarrer och två Ukulele, en gammal och en nyinköpt tenorukulele med djupare klang. Håkan körde två egna inslag, ”Den sista usla låten (utan rim), en travesti på De sista ljuva åren, skriven av Claes Vogel en kompis till Thomas Allander (Thomas framförde denna låt när han var på kafékvällen för ett år sedan) och The long cool song av Owe Thörnqvist. Efter fikapausen presenterades sånger ur folkrörelsernas sångskatt, dels av Märta Schilt ”Trohet i det lilla” och ”Till människorna”. Ingrid Nilsson ackompanjerade. Håkan presenterade Dan Anderssons ”Jag väntar vid min mila”. Olle Renström framförde ”Skidåkningens grunder” av kåsören Cello. Allsången fortsatte och avslutades, först med en schweizisk folkvisa där Karin fick visa sina joddlartalanger för andra gången, den första var under ”Alptoppens ros”, och till slut den traditionsenliga ”Nu går sista visan” av Carl Anton.

Söndag 24 januari 2010

SVINDLANDE, VINDLANDE i sällskap med BJÖRN RANELID

Jubileumsårets första kafékväll hade författaren och estradören Björn Ranelid som huvudperson. Efter de senaste veckornas TV-program På spåret och Stjärnorna på slottet, där Ranelid framträtt, var det inte förvånande att biljetterna tog slut flera dagar i förväg.

Och de omkring hundratio som fick plats fick en kväll utan like. Ranelid är en lysande estradör som vet att nå sin publik. Hans språk är svindlande och hans tankar vindlande. Lyssnarna sugs in i språket och förs med på en resa där tankar man aldrig tänkt framstår enkla, klara, burna av djup visdom.

Nära en och enhalvtimme hölls vi fångna och sedan fick vi chansen att vid en informell kopp kaffe byta tankar om det vi varit med om.

Söndag 10 januari 2010

VID AFTONLAMPAN

Säsongstarten på nyåret är ett internt möte som dock har ett program med stort kulturvärde. Denna gång svarade som vanligt under senare år Märta Schilt för ett litterärt program under rubriken Vid Aftonlampan. Det innehöll en presentation av författaren Olle Hammarlund, okänd för många men värd att lära känna. Han hade gotländsk anknytning liksom Schilts och programmet avslutades med en rysare som hade drag av klassikern Edgar Allan Poe.