Kafékvällar våren 2011

SÖNDAG 22 MAJ

Ännu en konsert, den här gången Långbrodalskörens vårkonsert markerade avslutningen på vårens kafékvällar i Godtemplargården. Kerstin Edewald-Berg och Martin Wikmark delade på dirigentskapet, och som alltid var det en fullsatt salong som entusiastiskt applåderade körens prestationer. I höst fyller kören tjugo år och det firas med en konsert i oktober. Återseende och återhörande i Godtemplargården blir det den 18 december.

SÖNDAG 15 MAJ 2011

Vi tror på sommaren – Så löd rubriken för Specialensemblens vårkonsert den här kvällen. En förtjust publik lyssnade och njöt av ensemblens framförande av väl valda melodier – klassiker som Haydn och Händel varvades med Bellman, Taube och Mats Paulsson. Inledde konserten gjorde Öppna ditt fönster av Sune Waldimir och avslutade samme kompositörs Vind i seglen. Specialensemblen går från klarhet till klarhet – det har vi kunnat notera tidigare – och den här gången kan man lägga till ytterligare ett epitet, nämligen Salongsorkester, en sådan som vet att bjuda på det som är underhållningsmusik i bästa mening.

SÖNDAG 3 APRIL 2011

På spåret i Schweiz

Karin Schilt är en välkommen gäst hos oss och den här kvällen visade hon bilder från Schweiz. Tema var På spåret i Schweiz och hon inledde med en svit bilder från schweziska tåg som i motsats till svenska klarar att trafikera spåren både i snö och solsken. Karin hade utnyttjat järnvägarna för att utforska landskap som bjöd på både hisnande utsikter och blommande ängar.

Hennes bilder är alltid fantastiska, och hon håller fast vid den klassiska diabilden som har en kvalitet som ger betraktaren fullt utbyte.

Efter kaffepausen sjöng vi tillsammans den schweziska folkvisan Vem kan väl sitta tyst och still till Håkan Häglunds och Karins ackompanjemang, och till sist sjöng vi, nu med Håkan och Yvonne Söderdahl som försångare Mikael Wiehe.

SÖNDAG 20 MARS 2011

Solistkonsert med Rolf Bromme

Godtemplargårdens kafékvällar har skiftande innehåll och uppläggning, också när det gäller musikprogrammen. Rolf Bromme, basbaryton, gästade oss den här kvällen och bjöd med Anouchka Mukherjee som ackompanjatör på ett konsertprogram som skilde sig från både Långbrodalskörens och Specialensemblens konserter. Brommes starka röst och sånger av kompositörer som Jean Sibelius, Richard Strauss och Gabriel Fauré gav förtätning och plats för stillhet hos en tacksam publik.

SÖNDAG 6 MARS 2011

Underbara dagar framför oss – en kväll med författaren Henrik Berggren och hans bok om Olof Palme

En av det senaste årets mest uppmärksammade böcker, historiken Henrik Berggrens bok om Olof Palme som mördades i agarna för tjugofem år sedan var föremål för presentation denna kafékväll. Och det var Berggren själv som svarade för den.

Det blev en intensiv och lärorik kväll för de många besökarna som fick ta del av inte bara författarens djupa kunskaper om föremålet för sin skildring utan som också fick inblick i hur en författare med historikerns bakgrund arbetar. Boken är i själva verket mycket mer än en bok om Palme – det är en historiebok som skildrar en tid i vår gemensamma historia.

Efter kaffepausen blev det tid för frågor, och en av frågarna var Tollare folkhögskolas förste rektor, Gösta Vestlund som berättade att han haft Palme som elev på Sigtuna Humanistiska Läroverk i början av 1940-talet.

I anslutning till pausen presenterade Märta Schilt och Håkan Häglund var sin folkrörelsesång, Axel Lundgårds Fosterland och Björn Afzelius Till min kära.

SÖNDAG 6 FEBRUARI

Mitt Älvsjö

Hur ser man på den stadsdel där man bor? Under rubriken Mitt Älvsjö samtalade vår medlem Bo Larsson, som är född i Älvsjö och som har bott här hela sitt liv, med den moderata ledamoten av stadsdelsnämnden Anita Lundin, som flyttade in i Långbro Park för sex år sedan. Båda vittnade om Älvsjös karaktär och oroade sig för den förfulning som sker när nya hus – därtill fula – kläms in på tomter utan att de får någon relation till de omgivande.

Att stadsdelen behöver utvecklas och förändras var de ense om, och deras samtal blev både tankeväckande och stimulerande. Åhörarna fick chansen att blanda sig i samtalet och Britt Larsson ställde en fråga som vi borde ta med oss lite till mans – Vad menas ned utveckling?

SÖNDAG 30 JANUARI

Körkväll

Vårsäsongen inleddes med en körkonsert av IN-kören, en blandad kör bestående av drygt tjugo duktiga sångare som under Maud Sjödins ledning framförde ett medryckande collage av sånger med det gemensamma temat Kärlek.
Efter konserten samlades kör och publik runt kaffeborden för en gemensam eftersits.