Månadens konstverk

Under några säsonger har vi hängt upp ett nytt konstverk, hämtat i Godtemplargårdens rika konstsamling. För urvalet har Yvonne Söderdahl och Anita Thisell svarat. Att vi har så många konstverk beror inte minst på att vår riksorganisation Våra Gårdar med hjälp av ett statligt anslag kunat köpa in konst för allmänna samlingslokaler. Detta anslag har nu dragits nu in efter att ha funnits i nära fyrtio år.

Nu har vi under några säsonger visat de flesta av de konstverk som stått i förråd och som vi inte haft plats för på Godtemplargårdens väggar. Framöver ska vi visa verk ur vår samling men i annan form än som Månadens konstverk. Kanske två-tre verk med gemensamt tema – håll korpgluggarna öppna!

Gångna säsongers Månadens konstverk

Månadens konstverk i mars-april 2011 var  vårsäsongens och seriens sista. Det är heter Hus på Gotland, är akryl på papper och har konstnären Jerry Grönberg till upphovsman.

Månadens konstverk i februari 2011 är en emalj av konstnärenArne Fransson.

Månadens konstverk i januari är ett verk av konstnären Hans Verduijn.

Månadens konstverk i december är utfört av den kvinnliga konstnätren Jerry Roupe som nyligen gick bort. Jerry Roupe bodde större dlen av sitt liv i Älvsjö och har deltagit i tidigare utställningar hos oss.

Månadens konstverk i november är ett verk av Adrian van Arkel, känd för sina landskap, stadsbilder och människor i realistisk stil.

Månadens konstverk i september och oktober är ett verk avHugo Zuhr, som levde mellan 1895 och 1971, mest känd som landskapsmålare.

Månadens konstverk i maj är en målning av Yngve Svedlund, och den påminner om den kommande sommaren. Den förställer glada människor som dansar på en strandäng till musik på dragspel och gitarr. Kom oh titta! 

Månadens konstverk i april heter Solbacke och konstnären heterLars Östling som också hade ett verk utställt i december

Månadens konstverk i mars heter
Picnic och har Adolf Jansson som upphovsman.

Månadens konstverk i februari var en litografi av Eskil Nordén.Föreningen fick den i gåva av dåvarnde Brännkyrka-Vantörs Ungdomsråd vid 50-årsjubileet 1960. 

Månadens konstverk i januari 2010, Dam hänger tvätt av Björn Krestesen

2009 år månadens konstverk var

december en akvarell från Lofoten av Lars Östling

november ett verk i betong av Birgitta Stenberg, som  är konstnär vid sidan av sitt författarskap

oktober Kåge Klangs litografi Stockholm Underworld

september Reinhold Ljunggrens verk  Ungkarl

maj verk av Gösta Dagermark

april verk av Olof Janneryd

mars Cirkus av Gunilla Mann

februari Möte, Avtryck, Åt olika håll, triptyk av Mia Olvång

januari verfk av Wivi Bark

 

Konstgåva – klassisk bioaffisch

Konstsamlaren Bertil Jansson har skänkt en inramad bioaffisch till föreningen. Det är en affisch från Godtemplarbiografen i Diö i Småland och den annonserar ut en visning av Victor Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs Körkarlen där Sjöström själv spelade huvudrollen. Filmen handlar om en svårt alkoholiserad man.

Filmvisningen ägde rum på tidigt 1920-tal och man inbjöd till debatt i anslutning till visningen.

Affischen är i sig ett konstverk